Het Natuurpark van Sierra de Mariola

Het Natuurpark van Sierra de Mariola


De Sierra de Mariola is een Natuurpark van 17.257ha. en behoord tot een van de laatste Betische bergketen ten Zuide van Valencia en ten Noorden van Alicante.

Wat weetjes over de Sierra Mariola:

  • De hoogste berg is de Montcabrer met 1390m, gevolgd door Alto de Mariola met 1158m, El Contador met 1232m en El Portin met 1081m
  • Gemeenten rondom de Sierra de Mariola: Agres, Alcoy, Alfafara, Bañeres de Mariola, Bocairent, Cocentaina, Muro de Alcoy.
  • Rivieren: de Clariano, de VinalopĂł en de Serpis.
  • Bronnen: Water is een belangrijk deel van de Sierra de Mariola, er zijn talloze bronnen die onstaan uit grondwater zoals: La Font de Mariola, MolĂ­ Maton, la Cova, la Font Freda, el Sumadoret, el Xorrador, la Coveta, el sapo, la Boronada  of de bron van Sanxo. Ze zijn zo populair dat er fietsroutes en wandelroutes zijn om ze te bezoeken.

 

Flora en Fauna van de Siera Mariola:

Zonder twijfel is de Sierra de Mariola een diversiteit aan flora, met meer dan 1.200 verschillende soorten bloemen en planten. Veel van deze bloemen en planten zijn uniek en eigen aan de Sierra de Mariola in de Valenciaanse Gemeenschap. De meest belangrijke zijn de aromatische kruiden zoals: Tijm, Rozemarijn, Salie van Mariola, kattenstaart, de kamille rand, de pipereal, lavendel, santonica en St. John’s of thee rock.

Van deze planten en bloemen worden er een alcoholische dranken gemaakt die “Herbero” genoemd wordt, wat zoveel betekend “kruiden”. De typische herbero van de Sierra de Mariola wordt van dorp tot dorp op verschillende wijze gemaakt. Ieder heeft “zijn” manier om de “Herbero” te maken. Dit typisch drankje is bovendien  erg lekker en heeft een intense geur en een uitzonderlijke volle smaak.

Een gedeelte van de Sierra Mariola wordt gedomineerd door een typisch taxusbos, de Teixera d’Agres genaamd. Dit is Ă©Ă©n van de bekendste taxusbossen in Europa.

De Sierra de Mariola heeft ook een belangrijke diversiteit aan fauna. De bossen zijn rijk aan insecten, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren.

Heel belangrijk voor dit natuurpark van de Sierra de Mariola is het reservaat-roofvogel opvang  “Mas de Prats” waar toezicht wordt gehouden op roofvogels zoals de steenarend, de havik, de bosuil. Ook gaaien, lijsters, houtsnip en de de pito real komen hier voor. Hier kan men wandeltochten maken en de roofvogels bekijken.

Als zoogdieren kan men in de Sierra de Mariola wilde zwijnen, Dassen, vossen, wezels te vinden.

Het klimaat

De Sierra de Mariola heeft een mediterraans klimaat met een licht contintentaal karakter als gevolg van de relatieve hoogte (tussen de 750 en 1390 meter) Het wordt gekenmerkt door lage luchtvochtigheid waardoor de spaanse warmte goed uit te houden is.

Belangrijke archeologische tochten:

In de Sierra de Mariola zijn er archeologische vindplaatsen die menselijke aanwezigheid aantonen uit de Paleolitische periode (Cova del Pastor en Cova del Salt in Alcoy), Neolitische, Brons en Iberio periodes (Cova de la Sarsa, Coveta Emparedà in Bocairent). Onlangs heeft Bocairent ook zijn 750 jarig bestaan gevierd maar is het dorp waarschijnlijk veel ouder.

Belangrijke toeristische tochten:

Bocairent: Recreaatiegebied La Font de Mariola, de Mariola Toren, de grot van San Blas, Grotten van de Mooren.

Alfafara: Bron en grot La Font, Oude Molen, etz. (hier etz. verder op en terug stopnd e.a. of o.a. Misschien gebruik je dit een keer in een tekst maar zeker niet bijna elke regel. Of iets benoemen of het laten.)

Agres: L’Alcudia toren en Caveta del Buitre (grot van de gier)

Bañeres de Mariola: Recreatiegebied el Molí l’Ombria en Archeologisch museum Torre Font Bona

 

Montcabrer
Montcabrer
1390 meter
Sierra Mariola kruiden natuurgebied
Sierra Mariola kruiden natuurgebied
Las Cavas
Las Cavas
Ijsgrotten
Paardrijden op de Sierra Mariola
Paardrijden op de Sierra Mariola

Leave a Reply

Your email address will not be published.