De Groene Fietsroute van de “Xixarra”. Route I: Bocairent – Villena

De Groene Fietsroute van de “Xixarra”. Route I: Bocairent – Villena


FIETSROUTES MINI CAMPING VILLA CARMEN

Vanuit het fantastisch verblijf Mini Camping en Hostel Villa Carmen te Bocairent zijn er verschillende fietsroutes en wandelroutes.

Mini Camping Villa Carmen is het startpunt van deze fietsroutes en wandelroutes die we hier beschrijven. Dat is omdat Bocairent ook heel goed gelegen is om binnenlandstoerisme te doen, met de fiets of te voet.
Bocairent is een prachtig dorp aan de voet van het natuurpark Sierra de Mariola, gelegen in een heel mooie groene omgeving met prachtige fiets- en wandelroutes.

Bocairent is een dorp met een groot cultureel verleden zoals het museum van de parochie, de Cava de Sant Blai, de Covetes dels Moros (de grotten van de Moren), en de hermitages. Een groot gedeelte is nog middeleeuws en is behouden in zijn originele architectuur.

Vanuit Villa Carmen kan je zoveel routes fietsen of wandelen en orgineel Spaanse cultuur bezichtigen, dat het bijna onmogelijk is om je te vervelen.

Onze eerste fietstocht vertrekt vanuit Bocairent tot “El Santuario de las Virtudes” in Villena (een Heiligdom in Villena) en dan terug richting Bocairent.

Informatie over de fietsroute:

  • Dorpen langs de route: Bocairent – Bañeres de Mariola – Beneixama – Campo de Mirra – Biar – Villena “Santuario de las Virtudes”
  • Moelijkheidsgraad: Middelmatig
  • Tijdsduur: 5 uur + break en toerisme
  • Type wegdek: asfalt en verhard
  • Afstand: 64 km
  • Type route: op en neer

Ons uitgangspunt voor deze fietsroute  Via Verde begint in Bocairent, beneden de huevel van Minicamping Villa Carmen, waar we onze reisvoorbereidingen treffen voor ons fietseravontuur.

We vertrekken richting het voormalige treinstation van Bocairent, nu een restaurant, waar we het momument van de Xixarra trein zien. We vervolgen onze weg door het park en een landweg die parallel loopt aan de hoofdweg. De groene fietsroute brengt ons naar de prachtige hermitage van San Antonio de Padua en een traditionele irrigatiesysteem. We verlaten dit mooi gedeelte richting Bañeres de Mariola, dit dorp heeft een spectaculaire, historische binnenstad en een indrukwekkend kasteel. Met een stop aan het Museum van Papier ronden we dit gedeelte af.

We hernemen onze fietstocht langs de Vinalopó rivier die we uiteindelijk ook gaan oversteken  en vervolgen onze weg naar Beneixama. Dit adembenemend landschap van groene pijnbomen en allerlei gewassen, wijngaarden, fruit- en amandelbomen overmeesterd ons helemaal. In Beneixama bezoeken we de neoklassieke kerk van San Juan Bautista, omgeven door smalle straatjes in typische Arabische stijl met zijn torens van Atalaya en Negret.

We nemen de CV-657 richting Campo de Mirra, hier bevindt zich het historisch kasteel van Almizra waar in het jaar 1244 een verdrag werd getekend.

Genietend van de rust en het landschap vervolgen we onze weg naar Biar waar we ons kunnen verdiepen in het Etnografische Museum, de kappelen, hermitages, de oude stad en een uitzonderlijk kasteel.

We naderen langzaam onze eindbestemming, genietend van één van de benijdenswaardige landschappen met nog een bezoek aan Villena, El Santuario de las Virtudes, een Arabisch kasteel, het Gemeentelijk Archeologisch museum dat nog so’n 66 schatten bewaart, sommige zelfs van goud.

We nemen dezelfde fietsroute terug naar Bocairent.

Meer informatie op Bocairent Villena fietsroute

 

Een beetje geschiedenis over de Groene Wegen van de Xixarra trein “La VĂ­a Verde”

Deze route heefts zijn oorsprong in 1884 toen het spoorwegenbedrijf de lijn van Villena naar Alcoy en Yecla opende (inwijden). De eerste trein deed het trayect van Villena naar Alcoy, later breidde de lijn uit naar Muro de Alcoy en Alcoy in 1904, en van daaruit sluit deze aan met de lijn Alcoy – Gandia. De lijn werd opgeheven in 1965 omdat het niet kon concurreren met het wegvervoer. In 2004 begon deze weg terug als touristische route (wandel, fiets,…) en werd voltooid in 2009.

De trein van de Xixarra wordt zo genoemd door het geluid dat deze maakte toen hij door de bergen reed. De lijn is tot stand gekomen als een direct gevolg van de groeiende behoefte van de industrie van Alcoy. De geproduceerde goederen vonden zo hun weg via maritiem transport. De Britse onderneming Lucien Ravel bouwden de treinen en kreeg zo de naam  “het treintje van de Engelsen” of “El tren del inglĂ©s”.

Het tempo van deze trein de Xixarra was erg traag, dat had zijn redenen zoals bevoorbeeld: hij stopte langer in de stations zodat de reizigers even gebruik konden maken van de toiletten, intussen kon de machinist even een spelletje kaarten spelen en bij de fruitvelden werd er halt gehouden zodat de passagiers fruit konden plukken voor onderweg. Een andere anekdote vertelt dat de jeugd makkelijk op de trein kon springen  zodat er geen ticket gekocht moesten worden, of een ander, toen de machinist het eetpacket van het stationshoofd van Agres was vergeten en dat hij 19 km achteruit reed om het toch even te gaan halen.

Met deze trein op reis gaan was echt een avontuur.


Leave a Reply

Your email address will not be published.